Friday, August 8, 2014

Rezeki Allah !

08082014
4.30pm

Alhamdullillah.....
syukur yang x terhingga tercapai jugak impian nk futher master... 
tp sedih sbb naza xlpas interview... wuaaaaa..wuaaaaaaa dh xde geng lah nk stdy sama2
tp kenapa aku tgk naza mcm happy je??? xpuas ati btl aku

actually mmg menunggu result interview
ari2 check dekat online dpt ke x
akhirnya.....masuk opis pg2 21.07.2014 aku bkk web
fuuhhhhfuhhhh berdebar2 btl...mcm mana klu xdpt?
mcm mana klu dpt
dan akhirnya...... aku dapat!
rasa nk senyum lebar2 je tau aritue...

Master in Forensic Accounting and Financial Criminalogy di UITM




menangis tgk fees kena byr...byk giler wehhhh
aku budget dlm 3k je skali tgk2 RM4,245 and perlu dibayar sblm pendaftaran 23.08.2014
berpinar mata duk pikir mana nk cr duit lg..
alhamdullilahh...discuss ngan cik abg dia kata ada... syg ketat2 dekat bie!
kita share separuh2 tau bie.. 
so settle bab yuran... cuma perlu sediakan dokumen yang diperlukan jela

**pada sape2 yg nk further stdy..menyimpan lah sikit2
sbbnya...nk byr mula2 tue seketul..dh msk nnti apply ler PTPTN or kuarkan KWSP

xsabar nk mulakan hidup baru sebagai part time student
kikikikiii....kat bos pn aku dh inform so far xde mslh...
tp jauh disudut hati aku takut...boleh ke aku buat? 
doakan aku dpt abeskan dlm masa 2tahun ye :)


#untuk cik abg syg..... syg tau bie akan ada time susah senang syg...bie akan sentiasa dgr syg bckp tanpa henti, merajuk and kdg2 lurus bendul syg dtg xkena masa...kikikikii.... bertabahlah melayan keranah syg yg kdg2 byk ragam nie.. nanti kita boleh dating2 sbb class kat shah alam..yayyyyyyy yayyyy

Cik Zana - Langkah perlu diambil... one step closer... insyaallah !





Friday, July 11, 2014

Master in Forensic Accounting and Financial Criminalogy

11.07.2014
3.06 ptg


fuhh fuhhh lama btl xmenulis
byk sgt benda yang jadi... well kena sentiasa positip kan :)
okay kali nie nk cite pasal Master in Forensic Accounting and Financial Criminology dari UiTM
planning nk buat part time coursework

1st memang dh tggu iklan untuk permohonan
excited tiba2...since 2013 lg plan nk sambung
tp duit x mengizinkan...lgpn keluarga perlu didahulukan
so xpe..thn nie kita apply..moga murah rezeki aku!

utk application/maklumat boleh refer pd sini  Ipsis
aku nk apply utk intake September 2014 so bila permohan dh bukak
mmg sgt excited..terus bgtau naza and beevi so dorg boleh apply sama
seb baik dorg nk stdy master
beli pin kat BSN...isi application form..dapatkan referee letter..and submit all the document
done with 1st phase !!!
alhamdullilahh...

then 26.06.2014 dpt msg dr UiTM yang permohonan dh berjaya
yayyyyy...dh boleh print interview letter...terus je msg naza suh dia check sama
seb baik naza lepas..tp yg sedihnya beevi xlepas..
alahaiii kurang lah geng utk sambung sama2 nnti
xdapat nk gossip2..kikikiii...xpe2 nnti leh cuba lg


balik opis terus print surat and date untuk interview adalah 03.07.2014
fuhhfuhh next week je.. nervous terus dtg!
nk ckp apa?
nk jawab apa?
dgr2 mcm informal tp nape cam menakutkan je?
aishhhh sabar..sabar...


Hari kejadian telah tiba... naza dtg cepat giler
tp since nk kena ada sana kul 8pg kan harus lah kuar awal..
kul 7 lg dh gerak tp DUKE tue cam hampeh..kena berebut ngan org2 nk g keja lg
pastue msk NKVE lak kejap okay kejap jem..aishhh naseb lerrr
msk UiTM Shah Alam dh kul 8pg..tp berpusing2 dalam tue adalah 3 4 kali tawaf
almaklum 1st time masuk kan..
parking xpayah cite mmg penuh sgt2 sbb dorg ada final exam...
noted utk diri sendiri ::: SILA DTG EXTRA AWAL YE!

akhirnya kami lambat 45min...kikikii xsengaja okay
sampai je kena buat essay... dr blog2 yg aku baca essay kena pilih 1 dari 4 soklan
then panjang kena 250word...masakkkkkk
skali tgk2..dorg bagi masa 20min je.. and dorg bg 1piece of paper dgn soklan

"WHAT WILL YOUR CONTRIBUTION TO THE ACCOUNTING LINE? I WILL...."

pergghh nk menangis tgk soklan...sbbnya xyah tulis essay panjang2 dh
muahahahaa sya suka sgt..yayy
settle writing in 10minute
submit then yg aku perasan ada lecturer yang terus tanda kertas essay tue
cuakkkkkk...sbbnya aku tulis xbyk...aku dh sampaikan point so xde guna nk merapu panjang2 kan kan
so jom tggu turn utk interview session... ramai giler okay!
naza lak duk ajak balik..adehhh jgn tergoda dh lerrrr....


hah cuba tgk gmbr.....sbnrnya lg ramai okay...ada yg dh abes interview..so dorg balik lah
interview room ada 4 klu xsilap...so msk 3 or 4 org...(in group lah kiranya)
lg lah cuak...u have to stand out..kena tunjuk yang anda layak dipilih

turn aku n naza dh tiba...dorg panggil nama 5org...
rupa2 nya....dorg msk bertiga...and tinggal aku ber2 ngan naza
hahahahahahahahahahahaha...awal2 lg dh ckp harap2 xdpt sama bilik nnti segan
skali amek mmg sama...xpelah kot mybe dh rezeki...

okay masuk utk interview...mula2 dia suh "tell me about yourself"
then...dia tanya blaja dimana? kenapa nk sambung blaja and amek this course?
and soklan killer dorg "defend yourself if we couldnt offer you the place"
alhamdullillah....panel sgt bertimbang rasa and friendly
so sesi interview pn jd informal...
at the end they told us...."we have no reason to reject you...but still the decision is made by the top management"

yayyyyyyyyy....lepas 2nd phase!
syukur alhamdullilah....skrng cuma tggu result
harap2 adalah rezeki allah swt nk bagi
dapatlah bergelar pelajar Master..kikikikikiii...
2minggu yang menyiksakan......jom kita tunggu sama2


Cik Zana - perlu tambahkan ilmu...belajar selagi mampu :)

Friday, February 7, 2014

Saya cuba yang terbaik

dah lama x menulis
sebenarnya byk benda yg nk di kongsi
tp seakan terpendam je dalam hati nie

sungguh x tipu byk btl nk share
klu boleh nk suruh je sape2 tlg tulis apa yg ada dihati
tp xde sape yg memahami
aku kena mulakan coretan

Nilai
USIM
tempat ini sgt best!
disini aku kembali menjadi muslimah
hahahaa....wekkkkkkk....**aku dh bertudung**
alhamdullillah...a step closer kan

xde sape yg paksa aku utk kembali bertudung
kesedaran dtg dlm diri sendiri
rasanya last bertudung masa zaman2 di KPMIM dulu kot..
tahun 2005-2007....6tahun yg lepas

lalainya aku..
terlalu seronok dengan dunia
well....aku cuba utk berubah...sedikit demi sedikit
1st....sbb aku perlu bertudung utk bekerja **compulsory**
hahaaa...ingt lg 1st week pkai tudung g opis..
hari pertama aku lapor diri ISNIN 11.03.2013
kepala mcm xleh nk pusing kiri kanan..nk bwk keta pn rasa tercekik je sbb pkai tudung
klu org pnggil aku kena pusing ngan badan2 skali...keras kan

itu pn bukan aku pkai 100%....i mean aku cuma pkai masa office hour je
bila bali kL aku mcm biasa free hair..g salon itu faveret
baju2 seksi still aku pkai...gmbr2 free hair still aku upload kat instagram **ooppssss**
then...aku rasa dlm bulan 5 mcm tue...
aku start rasa smcm je...hati aku xtenang
aku start fikir apa sebenarnya yg buat aku xtenang????
bila sblm tdo aku selalu imagine aku pkai tudung bila kuar
bila tgk org pkai tudung aku selalu teringin
adakah ini masanya...........

Alhamdullillah....aku start masa besday aku bulan 6.2013
aku decide nk bertudung...
ini aku mengaku mmg xmudah okay!!!
kdg2 adalah yg terbabas...ada jugak terlepas bila kuar xpkai tudung
ada jugak gmbr2 yg xpkai tudung still masuk kan dekat fb and insta
Ya Allah....lalainya aku..

then...a few month jugak lah...
cuma semakin hari semakin kurang
aku paksa jugak pkai tudung bila kuar..aku beli tudung express
so nnti xdelah excuse utk aku xpkai tudung **aku pkai tudung bawal ye..leceh nk kena gosok bagai**
lama2...bila kuar xpkai tudung rasa pelik
hahahaa...seyessss.... rasa kepala nie knp terbuka sgt ekkk

hari nie...waktu ini 07.02.2014
aku bangga dengan diri aku **sape lg nk bangga kan..heheeee**
aku cuba berubah..aku cuba improve
insyallah...
semoga Allah swt menetapkan hati aku..kuatkan iman aku

**rasanya gmbr2 dlm blog nie yg xbertudung perlu diremove dh**




Cik zana - tak mudah untuk berubah...perlu btlkan niat dan tetapkan hati...kita sama2 cuba ye :)








Tuesday, June 25, 2013

Mencuba !

25 June 2013 10.31pm


Dulu....
u ajar i... kongsi apa yg i rasa.. jgn simpan dalam hati jgn simpan sorg2... belajar utk bercerita luahkan apa yang terbuku kat hati..
bila i bercerita...kadang2 u jadi x memahami... sekarang i tahu bukan semua i boleh cerita kat u
simpan yang selebihnya dihati
tp mulut nie pulak xpenah berfikir apa yg nk dikongsi... laju je menutur apa yang tak sepatutnya
bila tersedar...Ooohhhh dah terlambat...
tp sungguh....klu boleh i nk share apa saje
cuma makin lama u makin tak memahami
kenapa ye?
sbb u tahu i sayang u kan
sbb u tahu kat mana tempat u dlm hati i
tapi tue bukan alasan utk menyakitkan i
bukan alasan utk berkata begitu
u tahu tak... kata-kata u kadang2 menyakitkan i
u sedar x? sakit !

Insyaallah....selagi i boleh...selagi rasa itu ada...i akan cuba genggam
tapi bila i kata cukup...sampai masa utk i lepas kan u...
bukan bermaksud sayang tue dh xde
tp cuba memberi ruang utk hati i mencari kebahagiaan...


Cik zana - masih cuba mengenggam...meminta pada yang xsudi



Friday, June 14, 2013

Chubby is sexy!

14 June 2013 4.17pm


okay aku ada satu persoalan.... dah lama terfikir nk buat entry nie tp ada je yg rasa xkena... sampailah smlm..tiba2 hati jadi sayu..jadi sedih.. kenapa??? bila kita badan besar nie org malu ye nk duk sebelah? malu ye nk duk makan semeja? malu sgt ke dgn kawan bila nmpk makan dgn org yg badan besar nie? 

hah..itu persoalan yang ada dlm kepala otak aku nie... sampai sekarang aku masih tertanya2....

well..kepada sesiapa yang dapat menerima keadaan fizikal seseorg itu dengan hati yang terbuka aku ucapkan terima kasih... biar aku wakili mereka2 untuk ucapkan terima kasih kepada yang masih tertarik dengan wanita yang berbadan besar...yang masih sudi duduk semeja...yang bangga nya memperkenalkan kepada kawan2...yang mempertahankan kisah mereka... yang rela menerima kekurangan...TERIMA KASIH....

Sungguh x semua yang memahami... aku pelik dengan penerimaan sesetengah org... mungkin mereka tidak merasai tp xsalah utk belajar menerima... belajar untuk tidak menunjukkan perbezaan... 

Aku tahu kat luar sana masih ada yang tertarik pada wanita berbadan besar atau lebih manis aku pnggil chubby... aku pernah berpengalaman...sungguh tiada sedikit pn rasa kekurangan...tiada sedikit pn rasa perbezaan... aku masih dipimpin..aku masih dipeluk...tp mungkin sudah ditakdirkan...jodoh pertemuan adalah rahsia Allah SWT... 

Masih mencari lelaki sebegitu...yang sanggup berkata cinta pada yang berbadan besar... yang sanggup berjalan bersama walau ada yang memandang... yang sanggup menunggu saat kehabisan nafas bila menaiki tangga... yang sanggup memberitahu dunia dia cinta hati saya! 

Tapi ada lagi ke?

Kadang-kadang aku xpernah amek pusing dengan kerenah org sekeliling...tp hati kecik nie masih terasa..
walaupun bibir mengukir senyuman..jauh disudut hati senyuman itu pincang.

Masih cuba tersenyum...


Cik Zana - tanpa awk sedar...sebenarnya awk menyakitkan saya  :(


Thursday, May 30, 2013

Quote #2


Life is too short to wake up in the morning with regrets. So, love the people who treats you right, forget about the ones who don't, believe that everything happens for a reason for sure. And, if you get a chance, take it. If it changes your life, let it. Nobody said that it'd be easy, but they just promised it would be worth it to make a shot...



Cik Zana - look forward for a life changing chance! cross finger :)

Wednesday, May 29, 2013

Melatah

29 May 2013 8.19am


Semalaman tdo xlena **ehh yeke xlena?? kenapa ye...kadang2 niat dihati cuma mahu berkongsi cerita tp ada yang salah anggap.. terlalu cepat melatah.. boleh ke aku ckp mcm tue? pandangan aku lah..dengar dulu apa yang nk diberitahu.. Yess, kita ada perasaan cuma nyer kita kena lebih terbuka utk mendengar.. duduk and pikir balik apa yang diberitahu.. then baru kita amek tindakan **okay...aku pn perlu belajar lebih...**

Itukan lebih baik....

Berkali - kali aku baca conversation semalam... rasanyer xde pn yang aku tersalah tulis... xde pulak yang aku baca membawa maksud lain.... mmmmmm...aku confius!

Mungkin aku perlu lebih berhati-hati untuk berkongsi cerita... bukan semua boleh terima dan bukan semua ada perasaan yang sama mcm kita.. so as conclusion simpan jela cerita tue kat diri sendiri...

*** yang aku bengang ngan enQ nie !


Cik Zana - Seronok klu dpt berkongsi cerita suka duka dgn kawan baik kan...seorg sahabat..tp aku ada ke?


Tuesday, May 28, 2013

Quote #1


Ketika kita berhenti mengejar apa yang bukan milik kita....
Allah swt akan mempertemukan pula kita dengan yang terbaik utk diri kita....







Cik Zana - sya masih mengejar... perlu belajar utk berhenti mengejar
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...